Clematis

Clematis är ett nyväckt intresse hos mig. Framförallt har jag upptäckt hur fint det kan vara att samplantera clematis med rosor och andra buskar. När rosorna blommat över så fortsätter clematis att blomma. Det gäller bara att se till att man inte sätter en allt för starkväxande clematis vid busken. Det är ju inte meningen att clematisen skall ta över, den skall bara försköna och förlänga blomningen.

 

Det är inte så svårt att dra upp egna clematis från frö. Men man får vara beredd på att fröplantans blommor med största sannolikhet inte kommer att likna den planta som man tagit frö från. Vill man ha en exakt likadan planta skall man i stället sticklingsföröka. När jag frösår clematis så gör jag alltid det på senhösten eller under vintern. Jag sår i kruka med såjord och täcker sådden med grus. Krukan ställer jag sen i kallbänk utomhus. Ibland gror det framåt maj året därpå, ibland tar det ett år innan fröna gror.

Clematis Piilu i en rugosaros         Clematisfröboll

Piilu som klättrar i en ros                                                           Fröboll av Clematis

 

Vissa clematis skall beskäras varje år, vissa skall endast gallras. Hård beskärning (grupp 3) innebär att man klipper ner till kanske 15-20 cm över marken. Om man klipper ner på hösten eller våren tror jag inte har någon större betydelse. Det är mer en smaksak, om man vill ha riset kvar över vintern eller inte.  Lätt beskärning (grupp 2) innebär att man gallrar ur och klipper bort sådant som frusit under vintern. Grupp 2 blommar även på fjolårsveden så klipper man ner dessa helt kan man missa blomningen det året eller också så kommer blomningen inte igång förrän sent på säsongen.

"Vissnesjuka" är något som ibland kan drabba storblommiga clematis. Vad det är för sjuka är det väl egentligen ingen som vet. Finns flera olika teorier - svampangrepp, obalans mellan rotsystem och ovandel m.m. Jag har råkat ut för vissnesjuka på en del av mina clematis. Oftast har det hänt samma år jag planterat dem, ibland året därpå. Plötsligt har bladen börjat hänga för att sedan torka och bli bruna. Jag har då klippt bort allt det vissna och låtit plantan vara. De har alltid kommit tillbaks igen året efter. Jag vill råda den som råkar ut för detta att inte ge upp om plantan. Tro inte att den är död utan låt den vara kvar. Gödsla med lite benmjöl tidigt på våren. Med största sannolikhet så kommer den att komma upp igen.

 

Här är resultatet av två frösådda clematis. Eftersom det är frösådder får de inte heta likadant som den planta jag tagit frön ifrån. Jag har därför valt att uppkalla dem efter mina barnbarn, Emma och Felicia. Emma är resultatet av frön tagna från Clematis macropetala ´Georg´ som är en blåblommande clematis. Felicia är resultatet av frön tagna från Clematis ´Fusca´. Fuscas blommor har samma form som de blommor jag fått på min fröplanta, men originalblomman är brunviolett och lite luden. Mina ser ut som små glänsande blåbär.
         Clematis Émma´           Clematis ´Felicia´

                                                Emma                                                                                        Felicia

Ytterligare två frösådda clematis. Den till vänster är frö från clematisen Propertius och den till höger kommer från frön av clematisen            Rosy O´Grady. Jag har ännu inte kommit på något namn till dem.

Fröplanta från Propertius           Fröplanta från Rosy O´Grady

 

Durandi (clematis integrifolia) är en clematis som passar fint att plantera ihop med lite glesare buskar. Den blir inte mer än ca 1,5 m hög. Jag har min ihop med en tidigblommande Azalea. Blommorna har en fin åskmolnsblå färg.

Clematis Juuli (clematis integrifolia) har jag köpt från Kivistik i Estland våren 2006. Den växer i sällskap med en Djävulsbuske (Physocarpus opulifolius ´Diabolo´).  Det blir mycket effektfullt när de blå blommorna tittar ut i det mörka bladverket. Juuli blir inte mer än ca 1,5 m hög.

Kivistik har en plantskola i Estland som heter Roogoja nursery. De är kända för bl.a. sina vackra clematis. Om du vill se mer av Kivistiks clematisutbud så hittar du hans utbud här.  Kivistiks clematis

Både Durandi och Juuli tillhör beskärningsgrupp 3.

Durandi         Juuli

Durandi                                                                                             Juuli

 

Silmakivi och Valge Daam, två praktklematis som inköpts från Kivistik i Estland. Båda  blir 1,5 - 2 meter höga och tillhör beskärningsgrupp 2.

Silmakivi       Valge Daam

Silmakivi                                                                                        Valge Daam

 

Orange peel tillhör tangutica-gruppen. Det är en otroligt rikblommande clematis som blommar långt, långt in på hösten. Det finns både fröbollar, blomknoppar och utslagna blommor på den samtidigt. Den växer sig stor och yvig så den bör ha gott om plats, en stor spaljé eller ett träd, att klättra i. Den gör skäl för sitt namn. Blombladen är tjocka och ser ut som apelsinskal. Den tål att beskäras hårt, tillhör beskärningsgrupp 2-3. Den är också mycket lätt att ta sticklingar av.

Orange Peel      Orange Peel

Orange peel

 

Rooguchi (clematis integrifolia) är också inköpt från Kivistik i Estland. En mycket söt liten clematis som inte blir mer än 1,5 - 2 m hög. Den klättrar inte så bra själv så den måste bindas upp, eller ha stöd som den kan luta sig mot. Blommorna är små, utsökt formade, och med kanter som ser sockerfrostade ut.  Den tillhör beskärningsgrupp 3.

Rooguchi

 

Rooguchi

 

Rouge Cardinal (Red Cardinal) är en storblommig clematis. Den blir ca 2-3 meter hög och blommar i juli-september. Tillhör beskärningsgrupp 3. Warszawska Nike (Warsaw Nike) är också den en storblommig clematis. Tillhör samma beskärningsgrupp som Rouge Cardinal , blir lika hög och blommar samtidigt som den.

           Rouge Cardinal           Warszawska Nike

                                        Rouge Cardinal                                                                          Warszawska Nike

 

Praktclematis Fireworks. Denna clematis blir ca 3 m hög. Den blommar i maj-juni och gör sedan ett kortare uppehåll innan den sätter igång i juli igen. Hösten 2004 så blommade denna clematis ända in i november. Tillhör beskärningsgrupp 2. Vintern 2004/2005 frös den för mig så jag var tvungen att klippa ner hela plantan på våren. Den blommade ändå på sommaren 2005, fast blomningen kom igång senare.

           Fireworks          Fireworks

Fireworks

 

Praktclematis  ´The President´. En magnifik clematis. Min blir över 3 meter hög och blommar från juni till september. Den tillhör beskärningsgrupp 2. Jag brukar klippa den på våren. Väntar  med klippningen tills jag ser var det kommer nya skott på rankorna. Vissa rankor klipper jag sedan bort nere vid marken, och en del klipper jag på olika höjder. Jag tycker att jag på det sättet får blomning över hela plantan, även nertill.

The President      The President

The President

 

Praktclematis Multi Blue. Denna Clematis sägs blomma från maj till september. Jag planterade den sommaren 2004. På vintern frös den ner helt. Blomningen kom inte igång förrän i augusti.  Den tillhör beskärningsgrupp 2 så jag antar att om man skall få tidig blomning på denna så förutsätter det att den inte fryser ner för mycket på vintern. De blommor som slog ut i början av september höll sig mycket länge, mer än en månad.

          Multi Blue           Multi Blue

Multi Blue

 

Clematis viticella ´Mme Julia Correvon´. är en otroligt rikblommande clematis. Den blir runt 3 meter hög och blommar från juli till september Tillhör beskärningsgrupp 3. Den har ett kraftigt växtsätt och blir relativt omfångsrik.

Mme Julia Correvon         Mme Julia Correvon

   Mme Julia Correvon

 

Clematis viticella ´Södertälje´ påminner en aning om Julia men är nättare till växtsättet. Södertälje blommar  i juli-september och kan bli runt 4 meter hög. Även den tillhör beskärningsgrupp 3.
Blue Angel (Blekitny Aniol) är en storblommig clematis som blommar i juli-september och blir runt 3 meter hög. Tillhör beskärningsgrupp 3. Den här var en av mina clematis som drabbades av vissnesjuka nästan direkt efter plantering. Den försvann och kom tillbaks först efter två år. Men nu så blommar den så här fint.

             Södertälje    Blue Angel (Blekitny Aniol)

                                            Södertälje                                                                                      Blue Angel  

 

Clematis viticella ´Etoile Violette´ blir 2-4 meter hög och blommar i juli-september. Den tillhör beskärningsgrupp 3. Plantan på den vänstra bilden är en liten stickling jag satte i maj 2005. Den rotade sig snabbt och redan i augusti 2005 började den blomma.

   Etoile Violette    Etoile Violette

                                                                                               Etoile Violette

 

Romantika är en storblommig clematis som blir 2,5 meter hög och blommar i juli-september. Den tillhör beskärningsgrupp 3. Jag planterade min 2005. Den blommade inte så mycket första året men 2006 har den blommat från juli till långt in på hösten.

Clematis Dr Ruppel är en storblommig clematis som blir 2,5-3 meter hög. Den blommar i maj-september och tillhör beskärningsgrupp 2. När blomman först öppnar sig så är den  enfärgad mörkt rödviolett . När den är fullt utslagen har den ändrat färg.
Romantika        Dr Ruppel

Romantika                                                                                      Dr Ruppel

 

Piilu (Little Duckling) är en storblommig clematis med sitt ursprung i Estland. Det är en storblommig clematis som skall bli runt 2 meter hög. Blommar i maj-september och tillhör beskärningsgrupp 2. Det är en planta som är nysatt år 2005. Den har blommat väldigt rikligt under denna sommar.

Madame Le Coultre är en storblommig clematis som blir 2-3 meter hög. Den blommar i juni-september och tillhör beskärningsgrupp 2.
          Piilu           Madame le Coultre

Piilu                                                                                Madame le Coultre

 

Praktclematis Madame Edouard André (Americas Popular Red). Denna Clematis blir runt 2,5 m hög och blommar under perioden juli-september. Jag planterade denna planta sommaren 2004. Då växte den till sig och blommade rikligt och länge.  2005 drabbades den plötsligt av vissnesjuka mitt i blomningen i juli. Jag klippte då ner den helt och lät den vara. Sommaren 2006 kom den tillbaks och blommade för fullt igen.

Mme Edouard André

Mme Edouard André