Sådd och förökning

Jag tycker det är roligt att hålla på med frösådd och förökning på annat sätt, t.ex med sticklingar. Jag är mest road av att hålla på med förökning av perenner. Redan på nyårsdagen brukar jag komma i gång med årets första sådder. Det jag sår då är perenner. Jag sår  i krukor som jag låter stå inomhus i 2 dagar, sedan flyttar jag ut dem till en kallbänk i trädgården. Där får de sedan stå och fram på vårkanten så gror det i de flesta krukorna. Vissa växter har lång groningstid, det kan ta upp till ett år innan något visar sig i krukan.

Jag fyller mina såkrukor med 2/3 blomjord och 1/3 såjord överst. Det gör jag för att småplantorna skall kunna växa till sig i krukan under längre tid. Rötterna letar sig så småningom ner till den näringsrikare blomjorden och plantorna får därmed näring för sin tillväxt. Jag täcker alltid jorden i krukan med grus. Det är för att hålla kvar fukten i krukan och också för att hindra algtillväxt på såjorden. När fröerna har grott så har de inga svårigheter med att leta sig upp genom gruset. När det börjar bli trångt i krukorna så skolar jag om så varje planta får en egen kruka.

Jag har länge haft planer på att göra i ordning en bra plats där jag kan hålla på med min hantering av alla sådder som skall omskolas. Det blir ju rätt så besvärligt att stå inomhus på grund av allt sölande med jord. Helst ville jag ha den platsen i närheten av mitt växthus. Inne i växthuset finns det inte plats för oftast är det då fullt av sommarblommor och grönsaker på tillväxt.

Sommaren 2005 gjorde jag slag i saken och fixade till en ordentlig bänkgård utanför växthuset. Där har jag nu kallbänkar, kompost och en stor diskbänk som jag kan stå och arbeta vid. En utlösande faktor till att jag äntligen kom igång med detta projekt var att jag fick flera pallkragar av en bekant. Pallkragar är jättebra att ha, både till odling och till förvaring av frösådder.

Vi började lite smått redan på hösten 2004 med att ta bort massvis med Havtorn som växte på ett område utanför växthuset. Kvar blev en mängd små stubbar. På våren började dessa stubbar skjuta nya gröna skott. Det kom upp massvis med sly tillsammans med allt annat ogräs som också kom upp. Vi insåg att vi var tvungna att försöka få bort stubbarna. Det var inte det lättaste. Till slut fick vi ta traktorn till hjälp för att slita upp dem.

    

 

När alla stubbar var uppdragna och ogräs hjälpligt bortrensat så täcktes marken med två lager markduk och ovanför det lades ett tjockt lager grus ut. Framför ingången till växthuset gjorde vi ett trädäck som är 120 cm brett. Några av mina pallkragar och kallbänken målades röda, liksom kompostbingen som jag tidigare målat faluröd. Diskbänken stod i vår källare och användes aldrig där. Den har i stället fått bli arbetsbord i min planteringshörna. Som avlopp har jag en slang som leder ut i diket utanför stängslet. Vatten kan jag dra ut genom att ansluta en slang till utkastet som sitter vid gaveln på huset, inte långt ifrån detta område. Nästa sommar tänker jag delvis klä in diskbänken genom att panela upp längst sidorna, och jag tänker också göra hyllplan för krukor m.m. under bänken.

                   

 

Utanför bänkgården grävde jag en rabatt där jag satt några rosor och klematis. Klätterspaljén är gjord av tre långa störar som jag satt armeringsmatta emellan.

        

 

Här står en del omskolade frösådder som skall få övervintra i kallbänken. Senare på hösten när det börjar bli rejält kallt ute så bäddar jag in dem lite mer med torra lön. Det hjälper dem förhoppningsvis att klara vinterkylan lite bättre.

                     Kallbänk med omskolade småplantor

 

Några av frösådderna som finns i bänken. En liten Rhododendron som jag sådde den 15 februari 2005. I oktober 2005 var den så här stor (liten). Hostan såddes den 23/10 2004 och grodde i juni 2005. Frön är tagna från en Big Daddy, men det innebär inte att denna fröplanta med säkerhet kommer att likna Big Daddy.

Rhododendron        Hosta

Rhododendron                                                                    Hosta                 

 

3 januari 2007 har den lilla Rhododendronplantan vuxit till sig. Den är nu 8 cm hög och 14 cm bred. Fortfarande övervintrar den i min kallbänk, men i lite större kruka. Till våren skall jag göra i ordning en plantering ute där denna, och hennes 7 syskon, skall få fortsätta att växa till sig.
Hela slutet av år 2006 var så varm att växtligheten inte fattade att den skulle gå i vila. Mina clematis började skjuta nya skott. Jag satte några sticklingar den 9 december 2006 av min clematis Madame le Coultre. Mest som experiment för att se om det skulle lyckas. Sticklingarna får övervintra i mitt svala, ljusa källarfönster. När jag tar sticklingar i vanliga fall brukar jag göra det under tidig sommar.

       

En frösådd Pelarberberis (Berberis thunbergii ´Helmond Pillar´). Denna sådde jag i oktober 2003 och den grodde på våren 2004. Den är än så länge så liten så jag vill inte plantera ut den. Är bättre att låta den övervintra i kruka ytterligare ett år

    Pelarberberis

Pelarberberis

 

En del sommarblommor behöver man inte så varje år. Vissa går utmärkt att övervintra inne. Plantan i krukan nedan är en vit Narcisstobak (Nicotiana silvestris) som jag övervintrat mörkt och svalt i min matkällare i flera år. Jag gräver upp den ur rabatten när frosten har kommit och sätter den i en kruka. Vattnar mycket lite under vintern. På vårkanten tar jag fram den till den ljusare delen av källaren och när det börjar spira i krukan planterar jag om den och sätter ut krukan i växthuset. Det är så pilligt med tobaksplantornas pyttesmå frö så det känns bättre att göra på det här sättet i stället.

Narcisstobak

Narcisstobak